skip to Main Content
Memahami SEO Menggunakan WordPress

Memahami SEO menggunakan WordPress

Sepanjang program #er360, saya berhadapan dengan usahawan-usahawan yang bertanya soalan-soalan berikut:

  • Macam mana nak buat orang jumpa website saya?
  • Saya pergi seminar tentang website, tapi tak paham tentang kepentingan “keyword”
  • Nak keluarkan website saya kat 1st page google macam mana?

Semua ini, berbalik kepada satu term yang penting dalam website iaitu: Search Engine Optimization (SEO). SEO adalah sesuatu yang SANGAT TEKNIKAL dan bukanlah mudah untuk difahami terutamanya jika usahawan-usahawan TIADA/KURANG PENGETAHUAN TEKNIKAL. Setuju?

Memahami SEO

Anda memerlukan pembacaan dan kefahaman yang tinggi dalam selok- belok search engine untuk faham tentang SEO. Ada banyak artikel di luar yang akan menceritakan kepada anda kepentingan SEO dan pelbagai cara dan teknik untuk menghasilkan content/isi kandungan yang mempunyai kualiti SEO yang bagus. Tapi, anda sebagai usahawan akan menghadapi masalah dalam memahami konsep SEO ini dek kerana sukar untuk memahaminya. Sebab itu saya sanggup potong kuku bahawa: 90% usahawan tidak faham tentang SEO.

Berkongsi sedikit cerita daripada seorang usahawan. Beliau menyertai satu kursus tentang website. Syllabus yang diajar adalah SEO. Apabila diajar tentang SEO, ramai peserta yang sebenarnya tidak faham tentang SEO tapi malu untuk bertanya.

Sudahnya, peserta yang datang hilang peluang untuk memahami SEO padahal ini adalah salah satu elemen penting untuk website. Mesti sebab malu nak bertanya kan?

TRAINER: bla bla bla.. itulah dia konsep SEO. Senang kan?
USAHAWAN: *Senyum
TRAINER: bla bla bla… keyword, bla bla bla.. ranking. Faham tak?
USAHAWAN: *Senyum

Oleh itu, saya tunjukkan di sini bagaimana untuk lebih memahami tentang SEO.

Anda memerlukan:
1. WordPress
2. Yoast SEO WordPress Plugin

Selepas install WordPress dan Yoast SEO WordPress Plugin, sila rujuk screenshots di bawah. Saya menggunakan satu artikel dan kemudian saya olah semula mengikut keperluan SEO. Keyword yang saya guna adalah Peria Katak. Sila rujuk post ini untuk mendapatkan teks keseluruhan.

Memahami SEO - screenshot 1 daripada Yoast WordPress Plugin

Memahami SEO - screenshot 2 daripada Yoast WordPress Plugin

Basically, ada 2 tab yang perlu anda fokus iaitu tab General dan tab Page Analysis. Pastikan tiada merah dan semua hijau.

Semoga guide ini membantu anda memahami SEO dengan lebih baik.

Disclaimer

Tujuan artikel ini adalah bagi mendidik usahawan memahami SEO. Teknik ini TIDAK menyelesaikan masalah SEO anda. Bagi mendapatkan faktor-faktor lain dalam SEO, sila berhubung dengan agensi / pakar untuk tujuan konsultasi.

Ts. Johari Rahmad

Ts. Johari Rahmad adalah graduan Software and Animation dari Multimedia University Cyberjaya & Melaka dan pengalaman bertahun-tahun sebagai pengajar dan jurulatih profesional untuk Pengaturcara PHP, Wordpress dan Pemasaran Digital.

Beliau berdaftar dengan MBOT sebagai Teknologis dan juga merupakan Certified HRD Corp Trainer.

Sepanjang kerjayanya, beliau telah membangunkan set kemahiran dalam pembangunan laman web, pembangunan software dan pemasaran digital. Beliau berharap dapat menggunakan pengalamannya untuk membantu orang lain mempelajari teknik-teknik dalam keberadaan digital yang lain seperti laman web, media sosial, elearning, SEO dan sebagainya.

Pada masa ini beliau bekerja sebagai pengarah di Karya Media Sdn Bhd dan menyediakan pelbagai kursus latihan pengaturcaraan dan pemasaran digital kepada orang ramai.

Back To Top
×Close search
Search