skip to Main Content
DIY Laman Web: Berapa Nilai 1 Jam Anda?

DIY Laman Web: Berapa Nilai 1 Jam Anda?

Ramai usahawan yang cenderung untuk membuat sendiri laman web mereka. Tapi, adakah berbaloi untuk membuat sendiri laman web anda?

Mari kita bincangkan…

Sebelum anda membuat keputusan untuk membuat laman web sendiri, anda perlu menjawab soalan ini:

BERAPA NILAI (Ringgit Malaysia) 1JAM ANDA?

Untuk mengetahui nilai 1jam anda, sila gunakan formula ini:

nilai-1jam-anda

 

Maka, jika anda menghabiskan 2 minggu atau 80jam (10 hari bekerja x 8jam) untuk membuat laman web anda sendiri, anda telahpun “membelanjakan” RM2000 untuk membuat laman web anda.

Adakah berbaloi “membelanjakan” amaun tersebut? Adakah hasilnya memuaskan hati anda?

Mungkin anda perlu membelanjakan 1/3 daripada amaun tersebut jika anda mengupah Freelancer Web yang Boleh Dipercayai. Atau, buat laman web berasaskan blogspot sahaja untuk sementara waktu,

Ts. Johari Rahmad

Ts. Johari Rahmad adalah graduan Software and Animation dari Multimedia University Cyberjaya & Melaka dan pengalaman bertahun-tahun sebagai pengajar dan jurulatih profesional untuk Pengaturcara PHP, Wordpress dan Pemasaran Digital.

Beliau berdaftar dengan MBOT sebagai Teknologis dan juga merupakan Certified HRD Corp Trainer.

Sepanjang kerjayanya, beliau telah membangunkan set kemahiran dalam pembangunan laman web, pembangunan software dan pemasaran digital. Beliau berharap dapat menggunakan pengalamannya untuk membantu orang lain mempelajari teknik-teknik dalam keberadaan digital yang lain seperti laman web, media sosial, elearning, SEO dan sebagainya.

Pada masa ini beliau bekerja sebagai pengarah di Karya Media Sdn Bhd dan menyediakan pelbagai kursus latihan pengaturcaraan dan pemasaran digital kepada orang ramai.

Back To Top
×Close search
Search