skip to Main Content

Menjaga Klien

Antara perkara yang penting dalam perniagaan adalah menjaga klien. Bergaduh dengan klien bukan satu perkara yang bagus walaupon kadang-kadang bukan kita yang salah. Walaupon kita menang kalau bergaduh dengan klien, tapi akhirnya kitalah yang sentiasa berada dalam situasi yang rugi.

Maka, yang perlu kita buat dalam menjaga klien adalah:

1. Cari dia dulu sebelum dia cari kita

Kadang-kadang, kita perlu update klien kita dalam pelbagai hal misalnya progres kerja, senarai benda yang kita dah buat atau saja-saja nak keep in touch. Maka, biasakan dengan call/mesej dia dahulu sebab ini akan menampakkan kita mempunyai inisiatif dan cekap.

2. Cari dia balik jika dia cari kita tapi tak dapat

Kadang-kadang dia mesej atau call tapi kita tak sempat respons. Dengan kadar segera, respons segera. Tak perlu kedekut kredit telepon atau kredit data. Bila kita tak respons segera dengan klien kita, nampak seperti kita nak lari

3. Jaga tone suara/mesej

Ni paling penting. Kalau dalam telefon, sentiasa dalam mood positif. Kalau tak pon, bercakap dalam telefon dengan senyum. Memang la klien kita tak nampak yang kita senyum, tapi bila kita bercakap dalam senyum, tone suara kita selalunya lebih positif

 

Ts. Johari Rahmad

Ts. Johari Rahmad adalah graduan Software and Animation dari Multimedia University Cyberjaya & Melaka dan pengalaman bertahun-tahun sebagai pengajar dan jurulatih profesional untuk Pengaturcara PHP, Wordpress dan Pemasaran Digital.

Beliau berdaftar dengan MBOT sebagai Teknologis dan juga merupakan Certified HRD Corp Trainer.

Sepanjang kerjayanya, beliau telah membangunkan set kemahiran dalam pembangunan laman web, pembangunan software dan pemasaran digital. Beliau berharap dapat menggunakan pengalamannya untuk membantu orang lain mempelajari teknik-teknik dalam keberadaan digital yang lain seperti laman web, media sosial, elearning, SEO dan sebagainya.

Pada masa ini beliau bekerja sebagai pengarah di Karya Media Sdn Bhd dan menyediakan pelbagai kursus latihan pengaturcaraan dan pemasaran digital kepada orang ramai.

Back To Top
×Close search
Search