skip to Main Content

Naikkan Jenama Perniagaan Anda Menggunakan Email Signature

Email signature ni adalah perkara yang remeh tapi sebenarnya memainkan peranan penting dalam perniagaan anda. Aku baru update email signature aku, dan ini adalah beberapa tips yang aku mahu kongsi dengan korang.

*Aku ada share contoh email signature aku yang terbaru compare dengan yang lama di hujung post ini.

1. Tagline

Yang ni aku baru discover. Kadang-kadang, korang akan nampak emel signature panjang berjela dengan nasihat Jangan Print Emel, Selamatkan Dunia dengan Tidak Membazir Kertas dan tagline hebat daripada orang-orang yang tak ada kaitan dengan hidup korang. Since email is very personal, why not pakai je tagline aku sendiri. Walaupon tagline aku tak sebagus mana.. tapi, pedulikan.

2. Jangan guna gambar sebagai logo.

Kerap kali aku dapat emel ada attachment tapi sebenarnya attachment tu adalah logo syarikat. Kadang-kadang aku confuse sebab kalau emel ada attachment, yang mana satu attachment, yang mana satu logo? So, aku decided untuk buang je logo, tapi gantikan dengan HTML yang dekat dengan logo syarikat.

3. Links

Ni semua orang tahu. Tak perlu nak bebel banyak-banyak. Tapi aku nak improve sikit link ni dengan penggunaan Google Analytic URL Builder. Kenapa? sebab, aku nak tahu adakah email signature aku efektif dalam strategi penjenamaan. Yang ni memerlukan pengetahuan dalam Google Analytics. Jika tak tahu, minta bantuan daripada orang yang tahu.

4. Alamat Syarikat

Alamak, baru aku perasan betapa berjela-jelanya alamat syarikat dalam email signature aku yang sebelum ni. HODOH! Lantas, aku singkatkan kepada 2 baris je. Simple sikit ye tak?

Okey, aku share dengan korang email signature aku yang baru. Cuba bandingkan dengan yang sebelum ni.

emel-signature

 

Email signature baru

emel-signature-lama

Email signature lama

 

Ts. Johari Rahmad

Ts. Johari Rahmad adalah graduan Software and Animation dari Multimedia University Cyberjaya & Melaka dan pengalaman bertahun-tahun sebagai pengajar dan jurulatih profesional untuk Pengaturcara PHP, Wordpress dan Pemasaran Digital.

Beliau berdaftar dengan MBOT sebagai Teknologis dan juga merupakan Certified HRD Corp Trainer.

Sepanjang kerjayanya, beliau telah membangunkan set kemahiran dalam pembangunan laman web, pembangunan software dan pemasaran digital. Beliau berharap dapat menggunakan pengalamannya untuk membantu orang lain mempelajari teknik-teknik dalam keberadaan digital yang lain seperti laman web, media sosial, elearning, SEO dan sebagainya.

Pada masa ini beliau bekerja sebagai pengarah di Karya Media Sdn Bhd dan menyediakan pelbagai kursus latihan pengaturcaraan dan pemasaran digital kepada orang ramai.

Back To Top
×Close search
Search