skip to Main Content

Peria Katak – 9 Kebaikan dan Khasiat yang Anda Perlu Tahu

PERIA KATAK atau dalam bahasa Inggeris disebut Bitter gourd dan Bitter melon adalah sejenis sayur buah yang paling pahit di dunia ini ditanam sebagai tanaman makanan. Nama saintifiknya ialah Momordica charantia dan ia tergolong dalam famili tumbuhan Cucurbitaceae. Pokok ini adalah sejenis pokok herba menjalar dan banyak tumbuh di Asia seperti China, India, kepulauan Nusantara dan Kepulauan Caribbean.

Peria Katak - 9 Kebaikan dan Khasiat yang Anda Perlu Tahu

PERIA KATAK terbukti sebagai alternatif dalam rawatan penyakit. Berikut adalah pelbagai khasiat peria katak:

Read More

Pemasaran Email untuk Usahawan

Mahu pelbagaikan pemasaran perniagaan anda? Pemasaran Email merupakan salah satu cara untuk anda engage pelanggan. Teknik ini digunakanpakai oleh hampir semua website ecommerce seperti Lelong, Zalora & Groupon. Setiap hari anda mendapat email daripada website ini bukan? Tahu tak berapa anggaran…

Read More

Owncloud

Banyak pengajaran berguna yang aku dapat masa install, config & support owncloud ni untuk client aku. Antaranya adalah: 1. JANGAN usik file @ folder kat server secara manual. Kalo nak delete atau rename atau edit, guna webUI ataupun sync folder.…

Read More

Tambah Program dalam Senarai Open With

  Tengah kepala serabut dah macam sabut kelapa, tiba-tiba boleh terjumpa cara untuk tambah program dalam senarai open with. Aku dah cuba tambah secara manual tapi tak keluar-keluar dalam list tu. Google cari jalan penyelesaian, sekali terjumpa caranya dengan menggunakan software…

Read More

Bagaimana menggunakan FTP klien?

(Diterbitkan semula dari pos di Kapasitor.net)

FTP ialah File Transfer Protocol iaitu Protokol Menghantar Fail yang digunakan secara meluas di dalam pembikinan laman web. Walau bagaimanapun, tidak semua transaksi berlaku dalam FTP adalah yang melibatkan pembikinan laman web, ada juga yang menggunakannya untuk menghantar fail peribadi yang bersaiz besar kepada rakan anda.

Secara umumnya, FTP memerlukan url ke pelayan (server), kata nama (username) dan kata laluan (password). Ini selalunya diberikan oleh tuan punya server.

Dalam contoh ini, kita akan menggunakan FTP klien bernama Filezilla. Muat turun FTP klien Filezilla di sini atau http://filezilla-project.org/download.php?type=client

Read More

Bagaimana membaca emel syarikat anda di dalam Gmail?

(Diterbitkan semula dari pos di Kapasitor.net)

Adakah syarikat anda bekerja atau webhosting anda menggunakan webmail CPANEL? Selalunya, jika laman sesawang syarikat anda menggunakan Linux, kebarangkalian anda menggunakan webmel CPANEL adalah tinggi kerana CPANEL merupakan perisian yang selalu digunakan oleh syarikat pengehosan web (web hosting).

Masalah timbul apabila anda jarang membuka emel syarikat anda ini. Pada masa yang sama pula, anda membuka Gmail sentiasa sebab selalunya ada banyak nilai tambah (contoh: boleh chatting) tapi webmel syarikat cuma ada (sekadar) emel saja.

Dan mungkin pula ada staff @ pekerja anda yang gemar memberi alasan lapuk: Saya tak tahu la hari ni ada meeting atau Saya tak dapat pun emel encik. Jika staff @ pekerja anda sering memberi alasan sebegini, sila beri tutorial ini kepada mereka.

Tutorial ini akan mengajar anda bagaimana membaca emel webmel syarikat anda di dalam Gmail.

Sudah bersedia?

Read More

Bagaimana membalas emel dengan menggunakan emel lain dalam Gmail?

(Diterbitkan semula dari pos di Kapasitor.net)

Tutorial ini akan memudahkan urusan kerja anda terutamanya kerja-kerja yang melibatkan emel. Jika anda hanya menggunakan satu emel dalam segala urusan kerja anda maka tidak mengapa. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai banyak emel (satu emel untuk kegunaan peribadi, satu untuk kegunaan kerja satu emel lagi untuk kegunaan skandal) maka pasti anda jenuh nak login satu persatu setiap emel itu, betul?

Jangan risau! Saya ada cara untuk memudahkan kerja anda dengan bagaimana membalas emel dengan menggunakan emel lain dalam Gmail.

Read More
Subscribe To My Newsletter
Be the first to get latest updates and
exclusive content straight to your email inbox.
* indicates required
No Thanks!
close-link
Back To Top
×Close search
Search